
Cu toții știm – și, mai nou, ne obligă și legea – că vara trebuie să avem echipată mașina cu anvelope de vară, iar iarna, cu anvelope de iarnă. De ce, însă? Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de pneuri? Nu sunt tot cauciucuri? Răspunsul simplu este: da și nu. Pentru răspunsul mai elaborat, citește articolul acesta.
Până la urmă, diferența dintre cele două tipuri de anvelope stă în compoziție. În comparație cu anvelopele de vară, anvelopele de iarnă, cunoscute și ca anvelope de vreme rece, au compuși de cauciuc care rămân moi la temperaturi joase și o sculptură extrem de canelată care asigură o performanță optimă în condiții de frig, fie că e vreme uscată, umedă, zăpadă sau gheață. Acestea pot fi recunoscute prin marcaje speciale pe o parte: un simbol M+S (mud + snow) sau un simbol cu trei vârfuri de munte (Alpin) sau cu simbolul unui fulg de zăpadă (3PMFSF).
Sunt totusi asa de mari diferentele intre anvelopele de vara si cele de iarna?
De cele mai multe ori, diferențele dintre anvelope de vară și anvelope de iarnă sunt date de modul construcției. Variantele standardizate pe piață iau astfel în calcul mai multe diferențe specifice. Cauciucul din care sunt făcute anvelopele de vară rulează bine de la 7-8 grade Celsius în sus. În cazul temperaturilor mari, acestea își păstrează aderența pe asfalt, chiar și atunci când plaja de rulare este redusă în raport cu specificațiile producătorului. Dacă, însă, temperaturile sunt mai mici, cauciucul se întărește, reducând aderența acestuia.
Atunci când rulează pe zăpadă, asfalt cu apă sau gheață, aceste anvelope nu reușesc să facă față condițiilor, solicitând mașina mai mult și oferind, în același timp, un suport mult mai redus decât anvelopele de iarnă. În principiu, dacă ai anvelope de vară iarna, conform testelor profesionale, acestea vor frâna de trei ori mai încet (oprind mașina într-o distanță de până la trei ori mai mare), decât anvelopele de iarnă și va accelera cu un deficit similar. Dacă ai anvelope de vară, acestea se vor dovedi mai agile, însă, pe suprafețe uscate și calde.
Profilul anvelopelor de vară este diferit de cel al anvelopelor de iarnă, fapt vizibil și cu ochiul liber. Neavând nevoie de adâncime pentru aderență (vorbim de pneurile de uz comun, produse cu scopul de a rula pe suprafețe netede și/sau pe suprafețe de asfalt), incrustațiile acestor anvelope sunt mai reduse. Direcționarea este și ea diferită.

anvelope de iarna
Flexibilitatea anvelopelor de vară le face ideale pentru temperaturi foarte mari, în zile caniculare, ceea ce reduce în mod semnificativ riscul exploziilor de cauciuc. În plus, dacă alegi anvelope de vară din cele mai performante, poți fi sigur nu doar de siguranța din timpul călătoriilor tale, ci și de durabilitatea acestora de la un an la altul. Schimbă-le după numărul de kilometri recomandat și vei descoperi singur cât de importantă este în acest caz calitatea și durabilitatea materialelor folosite în anvelopele de vară.
În încheiere, merită să menționăm și anvelopele all-season. Deși acestea sunt promovate ca fiind cea mai bună soluție pe durata întregului an, climatul României nu le fac potrivite cu șoselele noastre. Diferențele mari de temperatură din an solicită folosirea celor două tipuri de anvelope menționate mai sus.