Pe 24 mai este Ziua Națională a Cafelei. Este o zi specială pentru a ne aminti importanța acestui produs pentru economie și beneficiile cafelei pentru sănătatea umană.
Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume. De la introducerea sa în țara vorbitoare de portugheză din America de Sud, în 1727, cafeaua a fost cel mai mare generator de bogăție și cel mai important produs din istoria acestui stat. Astăzi, cafeaua continuă să fie un important generator de schimb valutar (2 miliarde USD anual, sau 26 de milioane de pungi exportate pe an), contribuind cu mai mult de 2% la valoarea totală a exporturilor braziliene și reprezentând mai mult de o treime din producție la nivel mondial. O piață încă în plină expansiune, care generează, la nivel mondial, resurse de ordinul a 91 miliarde de dolari la comercializarea celor 115 milioane de pungi care, în medie, sunt produse. Activitatea implică, de asemenea, o jumătate de miliard de oameni de la producție până la consumul final (8% din populația lumii).
Aparat de cafea eMAG oferte online
Medicii și cercetătorii studiază de mult timp efectele cafelei asupra sănătății umane. Și s-au dezvăluit multe despre acest produs considerat deja de comunitatea științifică ca fiind un aliment nutraceutic și funcțional, adică care are și efecte nutriționale și farmaceutice.
Acest lucru se datorează faptului că cafeaua nu este formată doar de cofeină, ci de multe alte componente foarte importante pentru corpul nostru, precum săruri minerale, zaharuri, lipide, aminoacizi și vitamine, pe lângă acizii clorogeni, care ajută la prevenirea apariției depresiei, scade riscul bolilor mintale și bolilor de inimă, pe lângă faptul că ajută la combaterea dorinței de a consuma tutun, alcool și alte droguri ilegale.
Aparat de cafea – oferte emag.ro
Adevărul este că mulți specialiști spun că un consum moderat de cafea poate fi benefic pentru oameni, deoarece stimulează cortexul cerebral și îmbunătățește performanța intelectuală. Cu toate acestea, consumul abuziv poate crea efecte cardiovasculare, ducând la creșterea tensiunii arteriale, creșterea secreției de acid gastric care poate duce la arsuri la stomac sau chiar efecte endogene, legate de cancerul pancreatic, printre altele.
La nivel mondial, experții estimează că oamenii consumă în jur de 2,25 miliarde de căni de cafea pe zi. Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă!
Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu două varietăți mai importante: Coffea arabica și Coffea robusta (Coffea canephora).
Coffea arabica furnizează sorturile cu aromele cele mai fine, pe când Coffea robusta este mai amară și mai puțin aromată. Calitatea cafelei este influențată de locul de cultivare, depozitare și procesul de torefiere a boabelor de cafea. Un al treilea sortiment este format din amestecurile dintre cele două varietăți.
Sortimentul de cafea boabe Arabica este cel mai răspândit la nivel global, fiind cel care monopolizează ceștile de cafea din întreaga lume. În prezent, reprezintă între 70 și 80% din producția mondială. Arabica este originară din munții din sudul Etiopiei, fiind și primul sortiment de cafea boabe cultivat, deși, inițial, se foloseau doar frunzele sale pentru a se prepara ceai.