Afecțiunile genunchiului sunt o îngrijorare frecventă pentru sportivii de performanță, deoarece articulațiile sunt supuse unui stres intens în timpul activităților pe care ei le desfășoară. Citește acest articol pentru a afla care sunt cele mai des întâlnite diagnostice printre atleți, dar și ce opțiuni de tratament există pentru ca sportivii să revină la nivelul maxim.
Leziuni ale ligamentului încrucișat anterior
Diagnosticul de ligament incrucisat anterior (LIA) este frecvent în rândul sportivilor, mai ales în cazul celor care trebuie să efectueze schimbări rapide de direcție și sărituri (jucătorii de baschet, fotbal). Această afecțiune duce la instabilitate, umflare și durere. Tratamentul poate implica reconstrucția chirurgicală a ligamentului, urmat de un program personalizat de recuperare – bazat pe kinetoterapie.
Artroza genunchiului
În urma activităților sportive intense, mai ales când genunchiul este sub presiune constantă, poate să apară artroza genunchiului. Aceasta este o afecțiune ce implică degradarea progresivă a cartilajului articular. Primele simptome sunt durerea, umflarea la nivel local, precum și mișcarea șchiopătată. Tratamentul poate să fie chirurgical sau nu, în funcție de cât de repede se intervine. În cazul unui tratament nechirurgical, de obicei se recomandă odihna, precum și purtarea de baston sau orteză.
În cazurile mai grave de artroza genunchiului, specialistul poate să recurgă la intervenție chirurgicală, care poate fi de mai multe tipuri: artroscopie, osteotomie sau artroplastie.
Ruptura de menisc
Rupturile de menisc apar atunci când cartilajul din genunchi este deteriorat. Sportivii pot prezenta durere, umflare și gamă limitată de mișcare. Opțiunile de tratament includ intervenția chirurgicală artroscopică pentru repararea sau îndepărtarea meniscului deteriorat, urmată de kinetoterapie. Această problemă apare de foarte multe ori în cazul fotbaliștilor și necesită intervenție cât mai rapidă pentru ameliorarea durerii și pentru a reveni în timp scurt la antrenamente.
Tendinopatia rotuliană
Denumită și „genunchiul săritorului”, această afecțiune implică inflamația tendonului rotulian. Sportivii resimt dureri chiar sub rotulă atunci când se confruntă cu această problemă. Tratamentul include de obicei odihnă, gheață aplicată la nivel, medicamente antiinflamatoare și terapie fizică pentru a întări cvadricepsul și pentru a îmbunătăți biomecanica.
Sindromul Bandei Iliotibiale (SBIT)
Sindromul de bandă iliotibială poate provoca dureri pe partea exterioară a genunchiului, în special în timpul activităților precum alergarea sau mersul cu bicicleta. În aceste cazuri, sportivii trebuie să recurgă la odihnă și kinetoterapie pentru o recuperare cât mai eficientă. De asemenea, specialiștii recomandă de obicei și abordarea problemelor biomecanice, cum ar fi suprapronarea (afecțiune ce face ca degetul mare și cel de-al doilea picior să efectueze toate împingerea și acest lucru duce la tensionarea lor și instabilitate sporită la nivelul piciorului).
Afecțiunile genunchiului sunt frecvente la sportivii de performanță. Acestea trebuie abordate în timp util, chiar de la primele simptome, pentru a beneficia de un tratament care să permită întoarcerea rapidă la antrenamente.