Criteriul National

7 cauze comune ale durerilor articulare

7 cauze comune ale durerilor articulare
aprilie 01
14:36 2024

Durerile articulare, însoțite sau nu de rigiditate articulară, sunt simptome frecvente, în special dacă apar imediat după trezire. Cel mai adesea sunt implicate articulatiile umerilor, soldurilor, coatelor si genunchilor, dar nu e obligatoriu ca durerea să se limiteze doar la acestea. În acest articol poți afla care sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor articulare.

1. Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente tipuri de artrită, ale cărei simptome apar începând de la 30 ani.

Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie cronică; lumea medicală o consideră o boală autoimună. În absența unui tratament adecvat, boala poate determina deformări osoase și eroziunea capetelor articulare. 

Simptomele caracteristice artritei reumatoide sunt:

 • Durere articulară;
 • Reducerea mobilității articulare;
 • Edeme în zona articulațiilor. 

Artrita reumatoidă nu are un tratament definitiv, în sensul că nu poate fi vindecată. Evoluția bolii poate fi încetinită, iar simptomele ținute sub control, prin intermediul medicației adecvate [1]. 

2. Osteoartrita

Osteoartrita este denumită și artrită degenerativă deoarece afectează cu precădere persoanele cu vârsta peste 50 ani. Cauza osteoartritei este reprezentată de uzura articulațiilor, mai precis a cartilajului care protejează capetele osoase.

Articulațiile cel mai frecvent afectate sunt:

 • Genunchii;
 • Șoldurile;
 • Degetele;
 • Gâtul;
 • Spatele [2].

Pe măsură ce boala avansează, durerea poate fi însoțită de edeme periarticulare și de perceperea unor pocnituri în momentul mobilizării articulației. 

În cazul osteoartritei se pot forma ciocuri osoase care pun presiune pe zonele adiacente ale articulației. De asemenea, erodarea completă a cartilajului articular se poate solda cu reducerea semnificativă a mobilității și cu diverse grade de dizabilitate.

Există numeroase opțiuni de tratament, de la schimbări ale stilului de viață până la medicație sau intervenții chirurgicale [3]. 

Citește pe blogul DrMax despre durerile articulare și despre detaliile legate de tratament. 

3. Suprasolicitarea fizică

Suprasolicitarea articulației poate apărea nu numai la sportivi, ci și la persoanele care nu practică activități solicitante în mod uzual. Suprasolicitarea fizică a unei articulații poate fi de natură cronică, determinată de mișcări repetitive de pildă, sau acută – de pildă în momentul efectuării unei mișcări bruște sau forțate [4]. 

4. Lupusul

Lupusul este o altă boală autoimună, dificil de diagnosticat din cauză că simptomele caracteristice imită alte afecțiuni. 

Lupusul este o boală cronică, progresivă, ale cărei simptome te pot afecta pentru tot restul vieții. Nu există un tratament care să vindece lupusul, dar există medicamente care contribuie la controlul simptomelor [5]. 

5. Bursita

Bursa articulară este un mic sac plin cu lichid care căptușește structurile anatomice care intră în alcătuirea articulației. Bursita reprezintă o inflamație a acestui săculeț. 

Bursita afectează cel mai adesea articulația:

 • Cotului;
 • Umărului;
 • Șoldului.

Genunchiul, glezna și degetul mare de la picior sunt alte articulații afectate frecvent. 

Bursita este o afecțiune acută, care se remediază de la sine în câteva săptămâni, în condițiile în care articulația este protejată în acest interval de timp. Antiinflamatoarele nesteroidiene pot ajuta la controlul simptomelor – respectiv al durerii – iar unele exerciții fizice pot contribui la mobilizarea adecvată a articulației [2]. 

6. Guta

Guta este o afecțiune care se poate declanșa brusc; uneori, puseele de durere apar, la propriu, peste noapte.

Guta este caracterizată de episoade bruște de durere articulară. Ea poate afecta oricare dintre articulații, dar degetul mare de la picior este, în general, prima localizare a gutei. 

Guta este considerată un tip de artrită. Ea afectează mai frecvent bărbații, dar riscul asociat femeilor crește după instalarea menopauzei.

Odată declanșată, guta va determina apariția de pusee dureroase pentru tot restul vieții, dar acestea sunt, în general, gestionabile [1]. 

7. Cancerul osos

Cancerul osos este o cauză rară a durerilor articulare, dar trebuie luată în calcul. Durerea se asociază, adeseori, cu edeme în zona afectată sau cu sensibilitate osoasă.

Cancerul osos este tratabil, dar de cele mai multe ori este diagnosticat târziu, ceea ce reduce semnificativ șansele de vindecare [3]. 

Durerile articulare pot avea cauze dintre cele mai variate, unele mai frecvent întâlnite decât altele. Deși nu reprezintă urgențe medicale, durerile articulare impun o vizită la medic pentru o evaluare atentă și stabilirea unui protocol terapeutic care să reducă progresia bolii. 

Bibliografie

 1. Arthritis Foundation. “Rheumatoid Arthritis.” Arthritis Foundation, 2021, www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis, accesat la 1.02.2023;
 2. Arthritis foundation. “Osteoarthritis.” Arthritis Foundation, 2020, www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis, accesat la 1.02.2023;
 3. “Diseases and Conditions Osteoarthritis.” Rheumatology.org, 2010, www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Osteoarthritis, accesat la 1.02.2023;
 4. Holland, Kimberly. “Stiff Joints: Why It Happens and How to Find Relief.” Healthline, Healthline Media, 27 Mar. 2017, www.healthline.com/health/stiff-joints, accesat la 1.02.2023;
 5. “What to Know about Joint Pain.” Healthline, 10 Sept. 2012, www.healthline.com/health/joint-pain#TOC_TITLE_HDR_1, accesat la 1.02.2023. 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

http://buyabilify.us.com/investasi-lanjut-pastikan-bahwa-awal-judi-slot-dapat-dimainkan/

http://www.ultraboost.us.com/gagasan-alek-stasiak-memenangkan-gelang-kedua-tahun-wsop-judi-slot-berjalan/

http://www.supreme-clothing.us.com/saat-bermain-judi-slot-kita-sudah-alami-dealer-baik-serta-jelek/

http://www.hermes-belt.us.com/spesifikasi-runner-up-acara-utama-world-series-of-judi-slot-darvin-moon-meninggal-pada-usia-56/

http://www.burberryoutlet-store.us.com/jawaban-philadelphia-fusion-hasil-turnamen-los-angeles-judi-slot/

https://www.charmspandora.us.com/opsi-memilih-tempat-duduk-dalam-permainan-judi-slot-mempengaruhi-hoki-kemenangan/

http://www.coachoutletonline-sale.us.com/tabel-batas-waktu-dari-semua-jackpot-hari-untuk-beberapa-judi-slot/

http://www.curryshoes.us.com/aturan-taruhan-judi-slot-california-dicabut-dari-diskusi-untuk-tahun-ini/

http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com/analogi-pertaruhan-judi-slot-online-dari-awal-anda-pasang-taruhan/

http://www.filashoes.us.org/ketahui-kunci-mendapatkan-keuntungan-dari-agen-judi-slot-paling-dipercaya/

http://prozac.us.com/hitung-biaya-untuk-bermain-penting-untuk-kesuksesan-judi-slot/

http://www.air-max.us.com/imbas-harapan-positif-tentang-kesempatan-pot-judi-slot-yang-semakin-tinggi/

http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/bagaimana-trick-mainkan-judi-slot-di-bawah-ini-panduan-judi-pemula/

http://www.louboutinshoes.in.net/pilah-bagian-dua-set-dan-perjalanan-pembicaraan-texas-judi-slot/

http://www.pandora-jewelrys.us.com/saran-penting-dalam-judi-judi-slot-online-untuk-naikkan-prosentase-win/

http://www.coach-factoryoutlets.us.com/taruhan-john-slapshot1085-forlenza-menangkan-wsop-online/

http://www.red-bottoms.us.com/celah-matt-berkey11_s4y-berkey-warga-las-vegas-judi-slot-mengalahkan-a-field-of-2-408/

http://www.michael-kors-handbags.us.org/tanggapan-bagaimana-argentina-lampropulos-pergi-ke-judi-slot-millionaire/

http://www.cheapmichaelkorshandbags.us.org/investasi-manajemen-perjudian-telah-memutuskan-mike-aponte-dipersilahkan-untuk-bermain/

http://synthroid.us.com/bagian-penting-analis-memprediksi-pendapatan-650-juta-tahunan-untuk-perjudian-online-michigan/

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul