
O agentie SEO profesionista te poate ajuta sa ocupi pozitii mai bune in Google, sa aduci mai multi clienti pe site-ul business-ului tau si, in consecinta, sa castigi mult mai multi bani. Pe de alta parte, o agentie SEO neserioasa te poate face sa pierzi si traficul pe care il ai deja. Din acest motiv, este esential sa faci cea mai buna alegere atunci cand cauti compania care sa conceapa strategia de marketing online a business-ului tau. Mai jos, gasesti o lista cu intrebari la care orice agentie SEO ar trebui sa stie sa raspunda:
1. Ce presupune munca de SEO pe care o veti presta?
Daca agentia SEO careia ii adresezi aceasta intrebare nu precizeaza ca va incepe prin a face un audit, inseamna ca nu este o companie serioasa. Inainte de toate, orice agentie SEO trebuie sa gaseasca paginile cu erori si probleme de redirect si sa evalueze usurinta navigarii pe site, abia apoi trecand la partea de rezolvare a problemelor si imbunatatire.
2. Cum se vor imbunatati pozitiile site-ului nostru in Google?
Agentiile SEO serioase concep o strategie de optimizare pe termen lung pentru fiecare client in parte, asadar, nu iti vor putea spune niciodata „vom genera trafic de la site-urile A, B, C”. In schimb, un raspuns mai probabil ar fi: „Vom face un audit SEO, vom identifica zonele unde vom putea creste rapid, apoi vom stabili keyword-urile pe care le targetam”. Daca incerci sa faci SEO fara o strategie, ci doar alegand cuvinte cheie la intamplare si facand link building in acelasi mod, ai putea observa unele rezultate sporadice, insa in niciun caz site-ul business-ului tau nu va cunoaste o crestere a traficului pe termen lung.
3. Ne puteti garanta prima pozitie in Google?
Daca o agentie SEO raspunde „da” la aceasta intrebare, inseamna ca esti pe cale sa faci o alegere gresita. Nimeni, nici macar o agentie SEO de top, nu poate garanta prima pozitie in Google, cu atat mai mult intr-o perioada predefinita de timp, din cauza faptului ca nimeni nu cunoaste toti algoritmii folositi de Google, acestia putandu-se schimba de la o saptamana sau o luna la alta. In plus, orice site poate fi penalizat (atat automat, de anumiti algoritmi ai Google, cat si manual, de un angajat al Google). Ceea ce va poate garanta o agentie SEO de top este o crestere semnificativa a traficului pe termen lung.
4. Ne puteti da exemple de fosti sau actuali clienti si ce rezultate ati obtinut cu acestia?
Orice agentie SEO profesionista are un portofoliu de clienti care include rezultatele obtinute alaturi de acestia. O astfel de agentie va fi bucuroasa sa impartaseasca 2-3 nume de clienti si rezultatele obtinute in urma optimizarii SEO pentru business-ul acestora. De asemenea, este o idee buna sa intrebi agentia SEO cu care vrei sa lucrezi de cat timp colaboreaza cu cel mai vechi client al sau. Daca raspunsul este „de mai putin de un an”, inseamna ca respectiva agentie este neserioasa sau mult prea noua pe piata, intrucat nicio companie mare nu ar renunta la serviciile unei agentii SEO daca aceasta aduce rezultatele dorite.
5. Ce schimbari veti face pe site-ul nostru si cum le veti raporta?
Pentru a efectua anumite schimbari si a monitoriza efectul acestora, o agentie SEO va avea nevoie de acces la site-ul tau, acces in Google Analytics si in Google Search Console, de aceea este indicat sa alegi o companie in care sa ai incredere. Daca agentia SEO iti cere datele de logare, dar nu face nicio modificare, este un semnal de alarma: schimbarile on-site sunt de departe cele mai importante, mai ales la inceputul procesului de optimizare.
In ceea ce priveste raportarea, aceasta se va face cel mai probabil o data pe luna. Raportul reprezinta un sumar al activitatilor din acea luna, incluzand date despre cresterea cautarilor organice, despre pozitiile ocupate in Google si despre rata de conversie (cati dintre vizitatorii ajunsi pe site cumpara produsele/serviciile business-ului tau).
Pe langa aceste intrebari, orice agentie SEO serioasa trebuie sa foloseasca tactici considerate legitime de catre Google (fara spam, care poate aduce penalizarea de catre Google,din care un site isi revine in cateva luni sau chiar ani, la care se adauga pierderi de zeci sau sute de mii de euro) si trebuie sa poata da exemplu, inca de la prima intrevedere, de tool-uri folosite pentru optimizare (tool-uri de raportare, de link building sau de cercetare).