Cabernet Sauvignon este unul dintre cei mai cunoscute soiuri de struguri din lume și este cultivat în toate colțurile globului. Nu e la fel de pretențios ca Pinot Noir, însă se dovedește a fi mai dificil decât Merlot, iar cu o pieliță groasă a boabelor sale, are nevoie are nevoie de căldură pentru a se coace, însă cea excesivă poate duce la producția de vinuri roșii grele și lipsite de finețe. Cele mai apreciate și căutate variații ale sale se găsesc în Bordeaux, unde este combinat cu Merlot și Cabernet Franc pentru a crea vinuri unice cu un potențial imens de învechire, și în vinurile puternice și aromate din valea Napa din California. Merită să încerci vinul Cabernet Sauvignon de la Budureasca pentru ca acesta are toate șansele să te cucerească și să devină noul tău preferat. Magazinul online al Cramei Budureasca este renumit pentru colecția sa de vinuri premium, astfel că nu trebuie să le ratezi.
Istoria Cabernet Sauvignon
Boabele de Cabernet Sauvignon sunt cunoscute ca fiind groase și cu o aciditate ridicată. Au fost mult timp considerate străvechi până în anii ’90, când s-a descoperit că acest soi este de fapt rezultatul unei încrucișări întâmplătoare între Cabernet Franc și Sauvignon Blanc în Bordeaux, din secolul al XVII-lea.
De-a lungul timpului, popularitatea strugurilor Cabernet a crescut, găsindu-și locul pe malul stâng al Girondei în Bordeaux. A fost rapid adoptat și în alte zone, odată ce vinificatorii și-au dat seama de capacitatea de a îmbunătăți amestecurile în anii cu condiții meteo nefavorabile. Soiul a fost dus în Italia și Spania la începutul anilor 1800 și, pe măsură ce și-a câștigat popularitatea în Europa, a început să apară și în coloniile europene din întreaga lume.
Caracteristicile Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon este un soi de strugure pentru vin roșu care, în general, se comportă excelent în amestec cu alte soiuri, iar versatilitatea de strugure de amestec este unul dintre motivele popularității sale. Ușor de cultivat, acest soi produce fructe concentrate natural și înmugurește târziu, protejându-se astfel de înghețurile de primăvară și de insectele care atacă vițele tinere. Vinurile obținute sunt corpolente, bogate în taninuri și datorită maturării lente a fructelor, sunt bogate în aciditate și pot avea un potențial semnificativ de învechire.
Valori nutriționale
Valoarea nutrițională variază semnificativ în funcție de conținutul de alcool și zahăr. Unele vinuri sunt dulci, pe când altele seci, dar în general, cu cât vinul conține mai mult zahăr, cu atât are mai mulți carbohidrați. Concentrația alcoolică poate varia drastic în funcție de cât de copți au fost strugurii la recoltare, dacă vinificatorul a adăugat zahăr suplimentar și cât timp a fost lăsat să fermenteze. Cabernet Sauvignon poate conține niveluri mai mari de alcool, dar depinde mult de stilurile regionale. Vinurile din Bordeaux au de obicei 12-13% alcool, dar regiunile mai calde pot produce vinuri cu peste 14%.
Cum să servești și să depozitezi Cabernet Sauvignon
Servirea Cabernet Sauvignon este simplă, iar vinul trebuie deschis și lăsat să respire. Bucură-te de el la o temperatură între cea a pivniței de vinuri și temperatura camerei, adică între 12 și 21 grade. Dacă preferi să explorezi vinul în mai multe etape, este ideal să pui sticla la frigider pentru 15-30 de minute înainte de servire, dar acesta este un detaliu care ține de preferințe. Vinul trebuie depozitat într-un loc răcoros, fără a fi expus la lumina directă a soarelui, ideal într-un frigider pentru vinuri sau o pivniță. Temperatura ideală de depozitare este de aproximativ 13 grade Celsius și evită locurile cu o umiditate excesivă.










