
Vocea acestor profesioniști izolații spumă poliuretanică trebuie să se facă auzită mai des, pentru a corecta erorile vehiculate în spațiul public și legate de acest material cu caracter izolator. Lucrurile esențiale pe care aceștia le comunică merită a fi reamintite periodic, pentru o mai bună înțelegere a spumei.
Spuma a apărut mai târziu și a fost înțeleasă mai puțin
Deși spuma poliuretanică este utilizată în statele dezvoltate economic în lucrările de izolare termică de câteva decenii, aceasta a fost luată mai mult în considerare în România abia în ultimul deceniu. Apărută destul de târziu pe lista materialelor folosite în izolații, aceasta a fost primită mai degrabă cu scepticism în rândul majorității proprietarilor de imobile, un factor descurajant fiind considerat și costul spumei poliuretanice, ceva mai mare decât cel al materialelor deja cu tradiție în izolații.
După un timp, pe măsură ce tot mai mulți oameni treceau prin experiența aplicării izolației de spumă și povesteau impresiile lor mai departe și pe măsură ce firmele de construcții mizau la rândul lor pe acestea, spuma și-a găsit loc din ce în ce mai des pe lista de opțiuni sau chiar printre preferințele oamenilor care fie își ridicau o casă, fie își renovau locuința. Publicul românesc părea să adopte fără probleme ideea că spuma poliuretanică poate izola foarte bine o locuință întreagă și începea să apeleze mai des la serviciile prestate de profesioniști izolații spumă poliuretanică.
În paralel, însă, au apărut discuții cu referire la așa-zisele dezavantaje ale acesteia, nu mai mult decât interpretări subiective și lipsite de date concrete. Cei calificați în izolațiile din spumă le-au contracarat imediat, dar lipsa de volum sau de unitate a dăunat mesajului. Una dintre cele mai mari firme de izolații din România este formată din profesioniști izolații spumă poliuretanică ce au ținut ca pe blogul companiei să reamintească publicului cum stau lucrurile, de fapt, cu așa-zisele dezavantaje.
Care sunt cele 3 lucruri importante despre spuma izolatoare
La secțiunea de blog a firmei Isoterm https://isoterm.ro/noutati/ (căci despre ea este vorba) au fost extrase cele 3 idei promise la începutul articolului.
-
Spuma nu poate crăpa în timp decât dacă a rămas umiditate în suport la momentul aplicării straturilor ori dacă grosimea stratului este prea mică. Uneori este într-adevăr prea mică, dacă cel care pulverizează spuma nu deține informațiile corecte sau dacă se ghidează după indicațiile intenționat eronate oferite de cei care utilizează sau vând alte materiale de izolații.
-
Spuma poliuretanică e permeabilă oricât ar spune unele persoane că nu este. Chiar și varianta acesteia cu celulă închisă permite trecerea vaporilor de apă, doar că difuzia este lentă. Abia în caz contrar ar favoriza condensul și mucegaiul. Dacă se găsește mucegai pe sub izolația de spumă, sigur de la insuficienta pregătire sau incorecta aplicare a pornit totul.
-
Spuma are un preț corect, nu excesiv. Prețul nu poate fi privit decât în context, spuma izolatoare având un coeficient extraordinar de bun de transfer termic și putând fi aplicată uniform în locuri unde alte materiale izolatoare nici măcar nu pot ajunge. Datorită acestor performanțe, economia de energie la încălzirea sau răcirea locuinței este de zeci de procente, așa că investiția într-o izolație de acest tip se amortizează încă din primii ani.