- Un nou studiu sugerează că consumul anumitor tipuri de ceai poate fi legat de rezultate pozitive pentru sănătatea oaselor.
- Consumul de ceai nu este suficient pentru a vă proteja oasele pe măsură ce îmbătrâniți, așa că este important să vă gândiți la alte modificări ale dietei și ale stilului de viață care promovează oasele sănătoase.
Deoarece oasele tale susțin și protejează organele, ancorează mușchii și stochează calciu, este necesară
găsirea unor modalități proactive de a le menține puternice pe măsură ce îmbătrânești este necesară
pentru o viață lungă și sănătoasă.
Consumul de alimente bogate în calciu și participarea la exerciții fizice de impact (cum ar fi săriturile)
sunt recomandările obișnuite pentru sănătatea oaselor, precum și evitarea băuturilor cu cofeină, cum ar fi ceaiul și cafeaua.
Dar dacă ești un iubitor de ceai care dorește și oase puternice, noile date publicate în Frontiers in Nutrition
pot oferi o oarecare liniște.
Ceaiul – benefic pentru sănătatea oaselor?
În timp ce unele cercetări au descoperit că consumul de cofeină ar putea să nu fie cel mai bun prieten al organismului tău când vine vorba de sănătatea oaselor, dovezile sugerează că beneficiile altor compuși bioactivi din ceai depășesc orice dezavantaje ale conținutului său de cofeină. Studiile observaționale au arătat că consumul de ceai nu contribuie la pierderea calciului sau la reducerea densităţii osoase.
Cercetătorii cred că beneficiile antiinflamatorii pe care le obțin băutorii de ceai din băutură pot avea ceva de-a face cu efectele sale pozitive de susținere a sănătății oaselor.
Unele studii au sugerat că pentru femeile aflate în postmenopauză, compușii vegetali găsiți în ceaiul adevărat, cum ar fi ceaiul verde, pot avea activități asemănătoare estrogenului, care pot ajuta organismul să mențină sănătatea oaselor după reducerea naturală a estrogenului care susține oasele care are loc în timpul această etapă a vieţii.
De exemplu, un studiu din 2022 care a inclus 3.530 de femei aflate în postmenopauză a constatat că participanții care consumau 1-3 căni de ceai verde pe zi au avut rate semnificativ mai mici de osteopenie (oase slăbite) și osteoporoză (scăderea masei osoase) în comparație cu persoanele care fie nu consumau. ceai verde sau consumat mai puțin de o cană pe zi.
Testarea beneficiilor de stimulare a oaselor ale ceaiului
Majoritatea cercetărilor privind consumul de ceai legate de efectele pozitive asupra sănătății oaselor s-au bazat în mare parte pe date observaționale, ceea ce face dificilă demonstrarea existenței unei relații cauză-efect.
Pentru a schimba perspectiva studierii ceaiului și sănătății oaselor, cercetătorii din China au explorat potențiala legătură fără a se baza pe datele observaționale.
În schimb, au efectuat analize de randomizare mendeliană, ceea ce a însemnat că au folosit variații genetice
pentru a-i ajuta să tragă concluzii și să controleze variabilele care ar putea afecta rezultatele.
Cum funcționează randomizarea mendeliană
Toată lumea are ușoare diferențe în secvența ADN sau variații genetice. Aceste diferențe sunt legate de diferitele noastre trăsături sau caracteristici, cum ar fi culoarea ochilor, grupa de sânge sau predispoziţii pentru anumite boli.
Randomizarea mendeliană este ca un experiment natural pe care oamenii de știință îl folosesc pentru a-și da seama dacă un lucru (cum ar fi o anumită variație a genei) cauzează de fapt un rezultat de sănătate (cum ar fi un risc mai mare de apariție a unei anumite boli) fără confuzia altor factori care ar putea afecta rezultatele.
Ceea ce este cheia la aceste studii este că cercetătorii se pot gândi la alocarea aleatorie a genelor la naștere, ca un studiu controlat randomizat. De acolo, ei pot analiza dacă o genă este legată atât de expunere, cât și de rezultat și se pot simți mai încrezători că relația este cauză-efect.
În cele din urmă, cercetătorii căutau să vadă cum s-a îmbunătățit sau nu densitatea minerală osoasă totală a corpului pe baza consumului de ceai. Densitatea minerală osoasă sănătoasă este esențială deoarece este un marker al rezistenței osoase și al sănătății generale a oaselor. Densitatea osoasă ridicată poate reduce riscul de fracturi, în special la oamenii în vârstă, pentru care chiar și căderile minore pot duce la răni grave.
Rezultate
Rezultatele au arătat că persoanele cu o înclinație genetică spre a bea mai mult ceai au, de asemenea, o probabilitate mai mare de creștere a densității minerale osoase totale. (Da, există variații în secvențele ADN asociate cu plăcerea ceaiului.) Acest lucru a fost cel mai notabil în rândul participanților cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani.
Cercetătorii au spus că studiul lor a dezmințit ideea greșită că consumul de ceai duce la osteoporoză,
sugerând în schimb că ceaiul poate îmbunătăți de fapt densitatea osoasă.
Dar chiar acum, ei pot doar deduce că acest lucru ar putea fi cazul în rândul persoanelor înclinate să bea ceai pentru început.
În analizele de subgrup, cercetătorii nu au găsit o relație cauzală între densitatea osoasă și ceaiurile specifice în sine,
inclusiv ceaiul verde și ceaiul din plante.
„În timp ce acest studiu arată rezultate promițătoare pentru beneficiile consumului de ceai asupra masei osoase, a fost efectuat numai pe populația europeană”, a declarat pentru Verywell Melissa Mitri, RDN, un scriitor dietetician din Connecticut, care nu este afiliat studiului. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă aceleași beneficii s-ar aplica populației globale.”
Alyssa Smolen, RDN, un dietetician din New Jersey, a spus că nu este surprinsă de rezultate.
„Pentru publicul larg, consumul de ceai este considerat un comportament sănătos și, în mod normal, nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea cuiva”, a spus ea pentru Verywell. „Rezultatele confirmă doar beneficiile pentru sănătate ale consumului de ceai, în special pentru o populație mai în vârstă.”
Alte modalități de a susține sănătatea oaselor
Numai ceaiul nu este suficient pentru a vă oferi oase puternice. De asemenea, trebuie să luați alți pași pentru a susține sănătatea oaselor pe măsură ce îmbătrâniți.
Mănâncă mai multe prune
Cercetările au arătat că consumul a aproximativ 50 de grame de prune în fiecare zi (adică aproximativ 4-6 prune) poate ajuta la menținerea densității minerale osoase a șoldului la femeile aflate în postmenopauză. Cercetătorii cred că acest efect s-ar putea datora efectelor antiinflamatoare ale prunelor, compușilor fenolici și micronutrienți care susțin sănătatea oaselor.
Faceți exerciții fizice de impact
Exercițiile de mare impact, cum ar fi alergarea, săritul cu coarda sau pliometria, sunt deosebit de benefice pentru sănătatea oaselor. Aceste activități creează stres asupra oaselor (ceea ce este un lucru pozitiv!), stimulând celulele formatoare de oase
pentru a crește densitatea osoasă în timp.
Acest proces ajută la reducerea riscului de osteoporoză și fracturi osoase, făcând exercițiile de mare impact
o componentă esențială a unei rutine de fitness bine rotunjite.
Nu uita de lapte
Laptele este recunoscut pe scară largă pentru rolul său vital în sănătatea oaselor, mai ales datorită conținutului său
bogat de calciu și vitamina D. Acești nutrienți sunt esențiali pentru construirea și menținerea oaselor puternice, ceea ce ajută la prevenirea bolilor precum osteoporoza. Proteina din lapte contribuie, de asemenea, la rezistența oaselor, făcându-l un jucător cheie în alimentație pentru susținerea sănătății scheletului.
Unele date sugerează că lactoza din laptele de lapte poate îmbunătăți absorbția de calciu.
Dacă nu sunteți un băutor de lapte, alegeți alternative de lapte în care au fost adăugaţi nutrienți
care susțin sănătatea oaselor, cum ar fi vitamina D.
Limitați alcoolul și evitați fumatul
Limitarea consumului de alcool și evitarea fumatului susțin, de asemenea, sănătatea oaselor puternice.
Consumul excesiv de alcool poate interfera cu echilibrul de calciu din organism, care este esențial pentru densitatea osoasă,
în timp ce fumatul s-a dovedit că reduce fluxul de sânge către oase, ceea ce poate afecta livrarea nutrienților esențiali
către structurile scheletice.
Împreună, aceste alegeri de stil de viață nu numai că slăbesc structura scheletului, ci și încetinesc procesul de vindecare
după fracturi.
Sănătatea oaselor – concluzie
Deși consumul de ceai adevărat nu este suficient pentru a vă menține oasele sănătoase, este posibil să nu aveți nevoie
să îl evitați în totalitate dacă doriți să vă mențineți oasele puternice pe măsură ce îmbătrâniți.
Încorporarea alimentelor bogate în calciu și vitamina D în dieta dvs., efectuarea exercițiilor fizice de impact
și evitarea fumatului și a alcoolului vă pot proteja, de asemenea, sănătatea oaselor.