Vacanţa adevărată, doar în vis!
iulie 19
09:17
2016
Şapte zile turist în România
In prima decada a lunii iulie a.c , am parcurs la volanul autoturismului peste 1500 km, prin sase judete , pentru a urmari ce-a mai ramas din sloganul actualizat„Frunza-n vant” ,promovat cu bani grei de catre un fost ministru „multicercetat”.
Multi cititori vor spune : „Are bani, de-a putut sa mearga atata !”, refuzand sa afle mai multe.
Altii, simtind ca intregul nu este altfel decat partile ce-l alcatuiesc, vor sa afle ce a vazut„Turistul „.
Am avut permanent sentimentul ca sunt singur in cautarea atmosferei de vacanta dupa care tanjeam. Nu am intalnit mai mult de 70 de autoturisme ,cu turisti tristi, in toate cele sase judete : Bacau, Harghita, Bistrita-Nasaud, Maramures, Suceava , Neamt. Am vazut zeci de firme cu titulatura „Pensiune” , majoritatea goale ori cu obloanele trase, iar hotelurile putine,scumpe si fara turisti. Hotelierii nu au auzit de -Legea cererii si ofertei-; pretind acelasi pret , desi gradul de ocupare este aproape de zero.
Turismul real (in locurile in care am fost) este falimentar.Oamenii nu pot trai din aceasta activitate.
Cum s-a ajuns aici ?
Va prezint cateva realitati:
1. Nu avem turisti. Potentialii turisti , cei care au venituri de peste 3000 lei/lunar, nu sunt in tara. Muncesc in alte tari, iar cand vin „acasa” , fie se odihnesc, fie isi pregatesc „retragerea”, fie se falesc local, ca unii care au vazut „Lumea „.
Cateva zeci de mii si-au facut ,dupa ’90 ,case de vacanta.
Cei cu venituri mari, prefera alte destinatii decat Romania.
2.Majoritatea locatiilor nu ofera conditii minime de confort: fara restaurant, fara locuri de distractii, itinerarii pentru drumetii. Sunt in mijlocul localitatilor, de parca ai sta in gazda.
3.Publicitatea este neadecvata si , de multe ori, contrazisa de realitatea de la fata locului.
4.Administratia locala nu se implica, spatiile verzi si de odihna sunt respingatoare.
Toate aceste efecte au cauze multiple. Politica Guvernului in ultimii 25 de ani a generat situatia de azi.
Pentru ce am avut si mai avem un minister al turismului ? Cine trebuie sa informeze cetatenii ca investitiile in turism se fac numai atunci cand avem certitudinea turistilor ? Intr-o tara unde o treime din cetateni nu-si pot plati utilitatile , mai exista turism de masa ? Cum apara Statul pe cei care au crezut in „ Frunza ” , au investit si au ramas ca frunza-n vant ?
Cunoasterea si intelegerea realitatii in care traim nu se obtine privind la televizor si comentand -comentarii -. In teren gasim adevarul si despre Turism.Daca urmarim doar sa ne convingem de „potentialul turistic” al Romaniei,putem pleca in documentare ,pe banii nostri excedentari, asa pentru sufletul nostru.Pentru recreere e altceva.
Nu-i totul pierdut ! Mai sunt locuri de vis unde se ajunge pe cont propriu, mergand pe jos si cazat intr-un adapost , fara confort, doar siguranta pe timpul noptii. Recomandat numai celor sanatosi , cu antrenament si numai in grup.
Am scris cele de mai sus din solidaritate cu cei care mai cred in frumusetile Naturii si pentru a reaminti ca Realitatea este altceva decat Publicitatea !
Sursa foto www.rezervariromania.ro, www.descopera.ro
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !