
Lectura este cunoscuta ca fiind cel mai bun mijloc de comunicare a valorilor culturii universale, insa totodata si o hrana spirituala care aduce foarte multe beneficii in viata duhovniceasca si in lupta cu patimile. O lectura aleasa potrivit il poate indemna pe om sa mediteze asupra adevarurilor esentiale legate de viata, dar si de moarte.
Librariile prezinta rafturi uriase si largi incarcate cu diverse carti care pot fi mai mult sau mai putin utile nevoilor noastre, acest lucru fiind unul relativ deoarece depinde in cea mai mare masura de ceea ce isi doreste fiecare sa gaseasca. Cartile care pastreaza si reformuleaza cuvantul divin pentru a fi accesibil fiecarei persoane in parte sunt considerate o adevarata comoara de fiecare dintre cei care au reusit sa le lectureze si totodata sa fructifice intelesele mai mult sau mai putin ascunse din fiecare continut.
Din pacate, opiniile mai multor persoane sunt diferite, in sensul ca acestia considera achizitionarea unei carti drept o investitie inutila pentru ca odata ce a fost citita, ea nu mai poate fi folosita si intr-un alt scop. Aceasta este o parere superficiala care nu trece dincolo de aspectele ce tin de latura materiala si cele de suprafata deoarece esenta este cea care conteaza, mai exact semnificatiile si ceea ce poate schimba o asemenea carte. Cand vorbim despre carti ortodoxe sau crestine, putem asocia imediat maniera in care acestea iti pot modela sufletul si iti schimba viata incetul cu incetul.
Cum ne ajuta lecturarea cartilor crestine?
Biblia este „cartea de capatai” a crestinismului, din ea izvorasc toate invataturile si principiile dupa care se ghideaza orice crestin si nu numai, intregi culturi contemporane. Multi ar crede ca ar fi singura carte ce ar trebui rasfoita de un crestin pentru ca ea este cea care prezinta cuvantul lui Dumnezeu in toata complexitatea sa si cel pe care trebuie sa il urmam de-a lungul vietii. Acest lucru nu este unul gresit, insa nu de fiecare data este si suficient.
Natura umana este una foarte complexa, iar comportamentele ce o insotesc imprevizibile de cele mai multe ori. Pentru ca un bun crestin sa poata infrunta toate obstacolele ce ii apar in cale si sa fie imun in fata oricaror ispite care il tenteaza, are nevoie sa fie cat mai aproape de invataturile divine si de sfaturile duhovnicesti. In cursul vietii, sunt necesare mult prea multe carti de acest fel pentru a putea sa te apropii cat mai mult de obiectivul pe care il are orice credincios, desavarsirea.
In drumul nostru lung si intortocheat spre desavarsire si perfectionare duhovniceasca, pot surveni multe lucruri care sa ne impiedice. Printre acestea se enumera si intelegerea eronata sau mult mai dificila a mesajului biblic, motiv pentru care existenta cartilor crestine devine una foarte importanta. Cu ajutorul lor, descoperim diverse invataturi, sfaturi si practici specifice unui crestin care sa ni se insusim si sa le deprindem in viata noastra. Inspiratia divina care i-a condus pe multi dintre acesti autori sa scrie asemenea carti au rolul de a ne ajuta pe noi sa receptam voia lui Dumnezeu intr-un mod mai simplu si accesibil in unele din circumstantele in care Biblia poate parea mai complicata.
Este important sa fructificam intelesele si povetele pe care le gasim in cartile crestine. Avem tendinta de a urmari lucrurile simple si fugim de eforturile trupesti sau sufletesti, astfel ca ne odihnim in citire si prea putin in traire. Vedem lucrurile marete realizate de oamenii drepti si chiar ne minunam, insa nu reusim de fiecare data sa fim miscati de dorinta jertfelnica de a urma.