
Igiena orala riguroasa are efecte benefice asupra starii de sanatate a organismului, si a starii de bine in generel. Igiena orala defectuoasa aduce dupa sine si numeroase probleme ale aparatului masticator si asupra cavitatii orale. Cele mai frecvente semne ale unei igiene indoielnice sunt respiratia urat mirositoare, inflamarea gingiilor, aparitia cariilor si intr-un final caderea dintilor.
Pentru mentinerea dintilor curati, a zambetului perfect si a cavitatii orale in cea mai buna stare de sanatate trebuie sa constientizam importanta ingrijirii permanente a dintilor, care este influenta alimentelor nesanatoase asupra dintilor si cat de importante sunt vizitele regulate la cabinetul stomatologic.
Alimentatia este un factor foarte important, care influenteaza in mod direct starea de sanatate a dintilor, gingiilor si a intregului organism. Medicii recomanda consumul de alimente vegetate, in stare cruda, bine spalate si bine mestecate. Alimentele precum guliile, morcovii, telina, merele, ceapa si usturoiul au aport ridicat de vitamine si minerale asupra organismului si in timpul masticatiei realizeaza curatarea mecanica a dintilor.
Medicii stomatologi recomanda evitarea consumului de alimente bogate in carbohidrati, care pe langa faptul ca nu contin substante hranitoare pentru organism, pot provoca leziuni la nivelul mucoasei bucale si favorizeaza dezvoltarea si inmultirea in excesa bacteriilor daunatoare. Printre alimentele care trebuie evitate si chiar eliminate total din alimentatie se numara: chips-urile, snacks-urile si sucurile acidulate.
Pastrarea igienei orale este un alt factor care imbunatateste starea de sanatate a dintilor si gingiilor. Foarte important este ca periuta si pasta de dinti utilizate sa fie corespunzatoare.
Periuta clasica sau electrica trebuie schimbata periodic, in caz contrar pot aparea leziuni la nivelul mucoasei bucale. Este importanta si tehnica de curatare a dintilor, si durata periajului. Trebuie curati si dintii si gingiile, prin miscari rotative, orizontale si dinspre gingie spre dinte, cu o presiune potrivita folosind o periuta de duritate medie sau moale, astfel se realizeaza atat o curatire a dintilor cat si un masaj gingival. In situatia in care gingiile sangereaza abundent periajul danturii nu trebuie oprit, insa este recomndata efectuarea unei vizite la medicul stomatolog.
Cu privire la cea mai potrivita pasta de dinti pe care trebuie sa o utilizam, Dr. Petrean Cosmin, medic in cadrul Clinicii Dentare Pastel Dent din Timisoara ne-a recomandat :”Paste de dinti cu extracte vegetale active de musetel, salvie sau coenzima Q10, pe cat posibil fara substanta chimica Sodium Lauryl Sulphate (SLS free)”. Tot acesta sustine utilizarea periutelor de dinti electrice, care pot realiza o „curatare de buna calitate”.