Criteriul National

Hernia de disc: Ce trebuie să știi pentru a-ți recăpăta mobilitatea

Hernia de disc: Ce trebuie să știi pentru a-ți recăpăta mobilitatea
martie 22
12:59 2024

Hernia de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale care poate provoca dureri și disconfort considerabile. Coloana vertebrală este compusă din vertebre și discuri intervertebrale care acționează ca niște amortizoare între aceste vertebre. Discul intervertebral este alcătuit dintr-un inel exterior dur și un miez gelatinos în interior. Când inelul exterior se deteriorează sau se rupe, nucleusul poate ieși din disc, formând o hernie de disc.

Acest lucru poate duce la compresia nervilor din apropiere, cauzând simptome precum dureri, amorțeli și slăbiciune în zona afectată. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru hernia de disc, oferind informații pentru cei afectați de această afecțiune.

Simptome

Durere: Cel mai frecvent simptom al herniei de disc este durerea. Această durere poate fi:

 • Localizată:Simțită la nivelul coloanei vertebrale, în zona unde se află hernia.
 • Radiată:Se poate extinde pe traiectul nervului afectat, spre brațe sau picioare.
 • Ascuțită:De tip înțepătură sau arsură.
 • Constantă:Prezentă permanent, cu intensitate variabilă.
 • Ameliorată sau agravată:Poate fi ameliorată prin schimbarea poziției corpului sau agravată de anumite mișcări.

Amorțeală: Această senzație de furnicături sau lipsă de sensibilitate poate afecta zonele inervate de nervul comprimat.

Slăbiciune: Slăbiciunea musculară poate apărea în zonele controlate de nervul afectat, afectând capacitatea de a efectua anumite mișcări.

Alte simptome: Pot apărea și alte simptome, cum ar fi:

  • Dificultăți la mers sau la controlul vezicii urinare sau intestinelor (în cazurile severe).
  • Rigiditate musculară.
  • Spasme musculare.
  • Sensibilitate crescută la atingere.

Cauze

Există o serie de factori care pot contribui la apariția herniei de disc:

 • Îmbătrânirea: Discurile intervertebrale se deteriorează odată cu vârsta, devenind mai fragile și mai predispuse la rupturi.
 • Ridicarea de greutăți: Utilizarea unei tehnici incorecte sau ridicarea greutăților excesive poate pune presiune excesivă pe discurile intervertebrale.
 • Mișcări repetitive: Efectuarea acelorași mișcări de nenumărate ori, cum ar fi aplecarea sau răsucirea repetată, poate crește riscul de hernie de disc.
 • Obezitatea: Greutatea corporală excesivă pune presiune suplimentară pe coloana vertebrală, inclusiv pe discurile intervertebrale.
 • Leziuni: O traumă la spate sau la gât, cum ar fi un accident de mașină sau o cădere, poate provoca o hernie de disc.
 • Factori genetici: Anumite persoane pot fi predispuse la hernie de disc din cauza unor factori genetici care afectează structura discurilor intervertebrale.

Diagnostic

Un diagnostic corect al herniei de disc este esențial pentru a stabili un plan de tratament adecvat (pentru o abordare personalizată, consultă un centru recuperare coloana vertebrala Bucuresti). Medicul va realiza o serie de investigații, care pot include:

 • Examen fizic: Medicul va evalua starea generală de sănătate, va verifica sensibilitatea, reflexele și forța musculară.
 • Radiografii: Pot oferi informații despre structura oaselor din coloana vertebrală și pot identifica eventualele anomalii.
 • RMN (Imagistică prin rezonanță magnetică): Oferă imagini detaliate ale discurilor intervertebrale, nervilor și altor structuri din coloana vertebrală, permițând identificarea cu precizie a herniei de disc și a altor afecțiuni

Tratament

Tratamentul pentru hernia de disc se concentrează, în primă fază, pe ameliorarea durerii și a altor simptome și pe prevenirea pe termen lung a agravării. Intervenția chirurgicală este luată în considerare doar în cazurile severe sau atunci când tratamentul conservator nu dă rezultate.

Tratament conservator

 • Odihna: Se recomandă evitarea activităților care agravează durerea.
 • Medicație:
  • Analgezice: Pentru a reduce durerea.
  • Antiinflamatoare: Pentru a reduce inflamația și ameliorarea durerii.
  • Relaxante musculare: Pentru a relaxa spasmele musculare.
 • Fizioterapie: Un program de exerciții fizice personalizat poate ajuta la întărirea musculaturii spatelui și la îmbunătățirea mobilității coloanei vertebrale.
 • Infiltrații: Injectarea de corticosteroizi în spațiul epidural din jurul nervilor poate reduce inflamația și durerea.

Tratament chirurgical

Intervenția chirurgicală este luată în considerare dacă:

 • Simptomele sunt severe și persistente în ciuda tratamentului conservator pentru cel puțin 6 săptămâni.
 • Există pierderi de forță musculară semnificative sau probleme cu controlul vezicii urinare sau al intestinelor.

Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru hernie de disc, iar alegerea tehnicii potrivite se face de către medicul neurochirurg în funcție de specificul fiecărui caz.

Prevenirea

 • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase: O greutate corporală excesivă crește presiunea pe coloana vertebrală.
 • Exerciții fizice regulate: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la întărirea musculaturii spatelui și la menținerea flexibilității coloanei vertebrale.
 • Postura corectă: Menținerea unei posturi corecte la stat, mers și ridicarea obiectelor grele ajută la evitarea suprasolicitării coloanei vertebrale.
 • Tehnici corecte de ridicare: Apleacă genunchii și folosește-ți picioarele pentru a ridica obiectele grele, menținând spatele drept.
 • Evitarea mișcărilor repetitive: Dacă meseria ta implică mișcări repetitive, ia pauze regulate pentru a te relaxa și a întinde musculatura spatelui.

Stil de viață

 • Managementul stresului: Stresul poate agrava durerea.
 • Somn odihnitor: Un somn de calitate permite organismului să se recupereze.
 • Fumatul: Fumatul poate afecta circulația sângelui și poate împiedica vindecarea.

În concluzie, hernia de disc este o afecțiune frecventă, care poate cauza durere și disconfort. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, tratamentul conservator ajută la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Este important să consulți un medic dacă te confrunți cu dureri de spate sau alte simptome care sugerează o hernie de disc. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la menținerea sănătății coloanei vertebrale.

Informațiile prezentate în acest articol au scop informativ și nu înlocuiesc consultația medicală de specialitate. Pentru diagnostic și tratament, adresați-vă medicului specialist.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

dca

dca

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

http://buyabilify.us.com/investasi-lanjut-pastikan-bahwa-awal-judi-slot-dapat-dimainkan/

http://www.ultraboost.us.com/gagasan-alek-stasiak-memenangkan-gelang-kedua-tahun-wsop-judi-slot-berjalan/

http://www.supreme-clothing.us.com/saat-bermain-judi-slot-kita-sudah-alami-dealer-baik-serta-jelek/

http://www.hermes-belt.us.com/spesifikasi-runner-up-acara-utama-world-series-of-judi-slot-darvin-moon-meninggal-pada-usia-56/

http://www.burberryoutlet-store.us.com/jawaban-philadelphia-fusion-hasil-turnamen-los-angeles-judi-slot/

https://www.charmspandora.us.com/opsi-memilih-tempat-duduk-dalam-permainan-judi-slot-mempengaruhi-hoki-kemenangan/

http://www.coachoutletonline-sale.us.com/tabel-batas-waktu-dari-semua-jackpot-hari-untuk-beberapa-judi-slot/

http://www.curryshoes.us.com/aturan-taruhan-judi-slot-california-dicabut-dari-diskusi-untuk-tahun-ini/

http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com/analogi-pertaruhan-judi-slot-online-dari-awal-anda-pasang-taruhan/

http://www.filashoes.us.org/ketahui-kunci-mendapatkan-keuntungan-dari-agen-judi-slot-paling-dipercaya/

http://prozac.us.com/hitung-biaya-untuk-bermain-penting-untuk-kesuksesan-judi-slot/

http://www.air-max.us.com/imbas-harapan-positif-tentang-kesempatan-pot-judi-slot-yang-semakin-tinggi/

http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/bagaimana-trick-mainkan-judi-slot-di-bawah-ini-panduan-judi-pemula/

http://www.louboutinshoes.in.net/pilah-bagian-dua-set-dan-perjalanan-pembicaraan-texas-judi-slot/

http://www.pandora-jewelrys.us.com/saran-penting-dalam-judi-judi-slot-online-untuk-naikkan-prosentase-win/

http://www.coach-factoryoutlets.us.com/taruhan-john-slapshot1085-forlenza-menangkan-wsop-online/

http://www.red-bottoms.us.com/celah-matt-berkey11_s4y-berkey-warga-las-vegas-judi-slot-mengalahkan-a-field-of-2-408/

http://www.michael-kors-handbags.us.org/tanggapan-bagaimana-argentina-lampropulos-pergi-ke-judi-slot-millionaire/

http://www.cheapmichaelkorshandbags.us.org/investasi-manajemen-perjudian-telah-memutuskan-mike-aponte-dipersilahkan-untuk-bermain/

http://synthroid.us.com/bagian-penting-analis-memprediksi-pendapatan-650-juta-tahunan-untuk-perjudian-online-michigan/

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul