Criteriul National

Erbicid total – metode de aplicare

Erbicid total – metode de aplicare
decembrie 07
10:49 2018

Orice agricultor s-a confruntat macar o data cu problema daunatorilor care ataca plantatiile si culturile. Din categoria acestor daunatori fac parte si buruienile care trebuie combatute cu tratamente fitosanitare. Tratamentele in agricultura pentru combatarea buruienilor sunt erbicidele.

Alegerea acestor erbicide este un lucru important pentru ca rezultatele sa fie eficiente, iar cultura sa nu aiba de suferit. De aceea, acestea sunt alese in functie de cultura asupra carora se aplica, modul de actiune, strategia de aplicare si efectele pe care le au. Odata aplicate, substantele din erbicide ataca tesaturile sau metabolismul buruienilor si le inlatura.

TIPURI DE ERBICIDE

  1. Dupa modul de aplicare:
  • Aplicarea pe sol (preemergenta). Erbicidele folosite pentru aplicarea pe sol sunt erbicidele reziduale si erbicidele volatile. Erbicidele reziduale sunt cele care au o persistenta variabila, in timp ce erbicidele volatile sunt cele care trec din stare lichida in stare gazoasa.
  • Aplicarea pe vegetatie (postemergenta). Acest tip de aplicare se face cu ajutorul erbicidelor de contact, care la randul lor pot fi: erbicide totale sau selective.
  1. Dupa modul de actiune:
  • Erbicide de contact: se aplica atunci cand buruienile sunt in crestere si actioneaza numai supra partilor pe care a fost aplicat. Acestea actioneaza asupra plantelor cu care intra in contact prin ardere pana cand le usca total.
  • Erbicide sistemice: sunt cele care actioneaza intern si sunt absorbite de plante sim ai apoi transportate in tot organimul acesteia. Iar in acest fel se produce intoxicarea plantei daunatoare. Plantele absorb erbicidele sistematice pe doua cai:
  • prin organele aeriene, prin actiune foliara;
  • prin organele subterane, prin actiune radiculara.
  1. Dupa plantele asupra carora pot fi aplicate:
  • Erbicide selective: sunt recomandate pentru inlaturarea buruienilor din anumite culturi;
  • Erbicide total: sunt recomandate pentru combaterea totala a oricaror tipuri de buruieni.

Cele mai utilizat tip de erbicide este erbicidul total deoarece permite aplicarea in mai multe perioda, pe orice tip de planta si are si cele mai bune rezultate.

CE ESTE UN ERBICID TOTAL?

Erbicidul total este o solutie care contine ca substanta active glifosat. Aceasta substanta poate combate o gama variata de vegetatie si poate fi aplicata inainte sau dupa terminarea unei culturi. Ce este special la acest tip de erbicide este faptul ca el este absorbit de planta doar prin frunze, astfel ca trebuie aplicat atunci cand planta este in crestere si are frunze. Taierea de la baza a buruienilor si aplicarea ulterioara a erbicidului total nu este eficienta.

Totodata, erbicidul total nu are rezultate asupra solului. Astfel daca in sol exista seminte de planta daunatoarein process de germinare, acestea nu vor fi afectate de erbicidul total.

Rezultatele erbicidului total se observa atunci cand buruienile se inrosesc si incep sa se usuce. De obicei, acest lucru se intampla la 5-7 zile de la aplicarea erbicidului.

MOD DE APLICARE AL ERBICIDELOR

In primul rand, inainte de a aplica orice tip de erbicide pe cultura ta, trebuie sa te asiguri ca stii toate informatiile despre acesta. De aceea, este bine sa citesti intotdeauna specificatiile si instructiunile de utilizare si sa fii atent la urmatoarele aspecte:

  • Substantele active pe care le cotine;
  • Cultura la care poate fi aplicat;
  • Perioada in care poate fi aplicat;
  • Buruienile pe care le combate;
  • Modul de actiune asupra buruienilor;
  • Modul de aplicare specific;
  • Toxicitate si masuri de precautie impotriva intoxicarii;
  • Cantitatea de apa folosita in functie de suprafata pe care va fi aplicat;
  • Termenul de valabilitate;
  • Compatibilitatea cu alte produse de combatere a daunatorilor;
  • Caracteristicile erbicidului: solubilitate, persistenta, volatilitate;
  • Dozele corecte care trebuie aplicate si frecventa acestora;

De asemenea, inainte sa te apuci de erbicidare este foarte important sa ai un echipament corespunzator. Acest echipament difera in functie de suprafata pe care vor fi efectuate lucrarile.

Pentru ca erbicidarea sa fie facuta in mod corect, fara sa fie afectate culturile, trebuie sa fie respectate anumite reguli:

  • Omogenizarea atenta a solutiilor: este foarte important ca in procesul de preparare, cantitatile de pe eticheta sa fie repectate cu precizie, astfel incat rezultatele sa fie eficiente.
  • Alegerea celor mai bune duze de pulverizare a erbicidului;
  • Realizarea unei pulverizari cu picaturi fine si aplicarea lor de la o inaltime corespunzatoare;
  • Alegerea corespunzatoare a vitezei de aplicare si a presiunii de lucru.

Metode de aplicare a erbicidelor

  1. Aplicarea pe sol sau aplicarea preemergenta

Acest tip de aplicare se face inainte de rasarirea vegetatiei prin intermediul erbicidelor reziduale, care au o persistenta variabila. Astfel, substantele active ajung in sol, unde formeaza o pelicula toxica pentru buruieni, impiedicand astfel cresterea lor. Solul trebuie sa fie bine maruntit si nivelat, astfel incat pelicula sa fie uniforma. Erbicidele ajung in sol prin absorbtia prin radacinile, stolonii sau rizomii buruienilor in curs de dezvoltare.

Aplicarea pe sol se poate face in doua variante:

  • Cu incorporarea erbicidelor volatile care trec de la stare lichida la stare gazoasa. Incorporare trebuie sa fie facuta cat de repede se poate (15-20 minute), pe timp calduros si sol umed.
  • Fara incorporare.
  1. Aplicarea pe vegetatie sau aplicarea postemergenta

Aplicarea erbicidelor in aceasta situatie se face cand buruienile sunt deja dezvoltate. Erbicidele specifice aplicarii pe vegetatie sunt erbicidele de contact, mai exact erbicide totale si erbicide sistematice. Postemergenta actioneaza asupra buruienilor astfel:

  • Distruge tesuturile si celulele;
  • Opreste diviziune celulara in zona de crestere;
  • Provoaca malformatii asupra tesuturilor;
  • Impiedica procesele de fotosinteza si respiratie.

Despre aplicarea erbicidelor totale

Erbicid-totalAtunci cand vine vorba de aplicarea de erbicid total, trebuie sa se tina cont de echipamentul cu care se aplica. Astfel, un erbicid total se aplica cu Vermorelul (pulverizatorul) sau cu Atomizorul.

La aplicarea cu Vermorelul, substanta va fi diluata in functie de specificul buruienilor si va fi stropita pe toata planta, de sus pana jos. Riscul aplicarii cu vermorelul este faptul ca nu se poate asigura uniformitate pe suprafata tratata. In comparatie cu instalatiile de stropit tractate, cu veromerelul exista riscul ca erbicidul sa fie aplicat in acelasi loc de mai multe ori si in altele deloc.

Erbicidul total nu asigura combaterea permanenta a buruienilor din cauza faptului ca in sol exista mereu samanta. De aceea, este nevoie sa fie aplicat periodic in zona in care se doreste inlaturarea plantelor.

Riscul aplicarii erbicidului total este acela ca distruge orice tip de planta cu care intra in contact, asa ca trebuie sa fie evitata cultura.

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE ERBICIDARE

AVANTAJE DEZAVANTAJE
-        Combaterea buruienilor astfel incat culturile sa fie mai sanatoase si bogate-        Reducerea atacului de soareci

–        Aranjarea superficiala a radacinilor pomilor

-        Reducerea vitezei de mineralizare a materiei organice-        Cresterea aciditatii solului

–        Riscul de inmultire a speciilor perene de ierburi, mai rezistente

 

CE TIPURI DE ERBICID TOTAL RECOMANDAM?

  • Erbicid Roundup Classic Pro este un erbicid total neselectiv care combate o gama larga de plante anuale sau perene. Acest produs este sub forma de lichid si poate fi utilizat la toate culturile agricole.
Cultura Tinta Doza de utilizare (l/ha) Perioada de aplicare Volumul de apa
Grau de toamna, orz de toamna,ovaz de iarna, grau de primavara,

orz de primvara, grau dur, leguminoase, fasole de camp

Pir 

Ierburile perene

 

Buruieni perene cu frunza lata

 

 

4.0

7 zile inainte de recoltare 80-250
Grau de toamna, orz de toamna, 

ovaz de iarna, grau de primavara,

 

orz de primvara, grau dur, leguminoase, fasole de camp, rapita, mustar, seminte ceapa, de in, sfecla de zahar, seminte gulii, napi,  si seminte praz

Ierburi perene 

Buruieni perene cu frunza lata

1,5 Inainte de rasarire 80-250
Rapita si seminte de in Ierburile perene 

Buruienile perene cu frunza lata

 

4,0 8 zile inainte de recoltare 80-250
Terenuri cultivate si terenuri necultivate sau fara destinatie agricola (miristi) Ierburi perene 

Buruieni perene cu frunza lata

5.0 sau 1.5 5 zile inante de saparea sau plantarea urmatoarelor culturi.2 zile inainte de saparea sau plantarea urmatoarelor culturi sau 24 ore inainte de cultivare 80-250
Terenuri cultivate si terenuri necultivate sau fara destinatie agricola (distrugere, inainte de insamantare/plantare) Ierburi perene 

Buruieni perene cu frunza lata

 

Pir

5,0 - 80-250
Suprafete naturale care nu sunt destinate sa suporte vegetatie, suprafete permeabile, deasupra solului, suprafete dure Ierburi perene 

Buruieni perene cu frunza lata

 

Buruieni anuale

5 - 80-400
Livezi de meri, peri, ciresi, pruni Ierburi perene 

Buruieni perene cu frunza lata

5 Dupa recoltare 200-400
Pepinierea forestiera, padure Ierburi perene anuale si cu frunza lata 

Buruieni lemnoase

 

Busuioc salbatic

 

Rododendron

 

Aplicare pe trunchipentru subtiere chimica-conifere

 

Subtiere chimica prin injectarea tulpinilor mai de putin

10.0 

200 ml/litrii de apa (20% solutie de produs in apa)

 

2.0 ml per 10 cm diametru (sau copac)

- 80-250

 

  • Erbicid Total Clinic Xpert (Glyfos) este un erbicid total sub forma lichid omogen, de culoare galbena, care actioneaza sistematic. Aplicarea lui se face asupra frunzelor, de unde substanta este absorbita si transportata in toate organele plantei. Erbicidul Total Clinic Xpert se aplica atunci cand buruienile sunt in curs de dezvoltare si sunt rasarite in procent de 70%.
Cultura Buruieni combatute Doza Momentul aplicarii
Grau, orz, grau durum, ovaz Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene 4 l/ha 7 zile inainte de recoltare
Grau, orz, ovaz, rapita, mustar, sfecla de zahar, inul (smanata), ceapa bulbi, mazare camp, praz Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  1.5 l/ha  Inainte de rasarirea culturii
Inul pentru samanta, rapita Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  4 l/ha  14 zile inainte de recoltare
Mustar Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  4 l/ha  8 zile inainte de recoltare
Sparanghel Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  5 l/ha  Inainte de rasarire
Miriste (toate culturile comestibile si necomestibile) Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  4 l/ha  5 zile inainte de insamantarea sau plantarea culturii urmatoare
Miriste (toate culturile comestibile si necomestibile) Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  1.5 l/ha  2 zile inainte de insamantarea sau plantarea culturii urmatoare
Pasune Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  6 l/ha 5 zile inainte de recoltat sau discuit
Culturi comestibile si necomstibile Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene 5 l/ha  Inainte de plantare sau insamantare
Mar, par Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  5 l/ha  Dupa recoltare si pana in stadiul de buton verde
Cires, prun Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  5 l/ha  Dupa recoltare si pana in stadiul de buton alb
Paduri si pepiniere Buruieni monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene  10 l/ha  -

 

PESTICIDELE – MODALITATE EFICIENTA DE COMBATERE A DAUNATORILOR

Erbicidele fac parte din lantul de pesticide care trateaza si combat daunatorii culturilor agricole. Pe langa erbicide, din pesticide mai fac parte si: insecticide, fertilizanti, fungicide, nematocide si moluscocide.

Pesticidele trebuie sa fie aplicate culturilor agricole tinand cont de urmatoarele aspecte:

  • Cultura agricole asupra caruia se aplica;
  • Modul de aplicare;
  • Perioada in care se aplica;
  • Dozele optime si frecventa aplicarii acestora.

Cel mai important avantaj al utilizarii de pesticide aste acela ca plantatia nu va mai fi afecta de daunatori sau boli. Astfel, se poate dezvolta si poate creste sanatos. Dezavantajul acestora apare in cazul in care nu sunt utilizate conform instructiunilor. Pesticidele pot avea efecte negative asupra sanatatii oamenilor si animalelor.

Pentru ca o cultura agricola sau o plantatie sa fie sanatoasa si sa se poata dezvolta normal, trebuie sa fie tratata impotriva daunatorilor sau bolilor. Utilizarea pesticidelor de orice fel se face conform instructiunilor de pe eticheta pentru ca plantatia, sanatatea omului, a animalelor sau a mediului inconjurator sa nu fie afectata. De asemenea, este recomandata ca aplicarea pesticidelor sa se faca alternativ cu modalitati naturale de combatere.

Despre autor

Anabell

Anabell

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

http://buyabilify.us.com/investasi-lanjut-pastikan-bahwa-awal-judi-slot-dapat-dimainkan/

http://www.ultraboost.us.com/gagasan-alek-stasiak-memenangkan-gelang-kedua-tahun-wsop-judi-slot-berjalan/

http://www.supreme-clothing.us.com/saat-bermain-judi-slot-kita-sudah-alami-dealer-baik-serta-jelek/

http://www.hermes-belt.us.com/spesifikasi-runner-up-acara-utama-world-series-of-judi-slot-darvin-moon-meninggal-pada-usia-56/

http://www.burberryoutlet-store.us.com/jawaban-philadelphia-fusion-hasil-turnamen-los-angeles-judi-slot/

https://www.charmspandora.us.com/opsi-memilih-tempat-duduk-dalam-permainan-judi-slot-mempengaruhi-hoki-kemenangan/

http://www.coachoutletonline-sale.us.com/tabel-batas-waktu-dari-semua-jackpot-hari-untuk-beberapa-judi-slot/

http://www.curryshoes.us.com/aturan-taruhan-judi-slot-california-dicabut-dari-diskusi-untuk-tahun-ini/

http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com/analogi-pertaruhan-judi-slot-online-dari-awal-anda-pasang-taruhan/

http://www.filashoes.us.org/ketahui-kunci-mendapatkan-keuntungan-dari-agen-judi-slot-paling-dipercaya/

http://prozac.us.com/hitung-biaya-untuk-bermain-penting-untuk-kesuksesan-judi-slot/

http://www.air-max.us.com/imbas-harapan-positif-tentang-kesempatan-pot-judi-slot-yang-semakin-tinggi/

http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/bagaimana-trick-mainkan-judi-slot-di-bawah-ini-panduan-judi-pemula/

http://www.louboutinshoes.in.net/pilah-bagian-dua-set-dan-perjalanan-pembicaraan-texas-judi-slot/

http://www.pandora-jewelrys.us.com/saran-penting-dalam-judi-judi-slot-online-untuk-naikkan-prosentase-win/

http://www.coach-factoryoutlets.us.com/taruhan-john-slapshot1085-forlenza-menangkan-wsop-online/

http://www.red-bottoms.us.com/celah-matt-berkey11_s4y-berkey-warga-las-vegas-judi-slot-mengalahkan-a-field-of-2-408/

http://www.michael-kors-handbags.us.org/tanggapan-bagaimana-argentina-lampropulos-pergi-ke-judi-slot-millionaire/

http://www.cheapmichaelkorshandbags.us.org/investasi-manajemen-perjudian-telah-memutuskan-mike-aponte-dipersilahkan-untuk-bermain/

http://synthroid.us.com/bagian-penting-analis-memprediksi-pendapatan-650-juta-tahunan-untuk-perjudian-online-michigan/

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul