
Dobânzile negative ar putea scădea şi mai mult în zona Euro iar stimulul monetar ar putea creşte cu mai multe miliarde de euro lunar. Presiunea venită din partea pieţelor financiare a crescut mult în ultima perioada şi Mario Draghi, preşedintele BCE, va trebui să anunţe măsuri concrete de stimulare monetară.
La G20 nu au fost anuntâţate măsuri concrete de stimulare economică
In acest week-end, a avut loc reuniunea la nivel inalt a oficialilor a 20 cele mai industrializate tari: G20. Cel mai dezbatut subiect a fost evolutia economica a Chinei si eventualele politici de stimulare economica/monetara implementate global. Din pacate insa, in urma evenimentului nu s-a concretizat nimic substantial iar cei care au asteptat o reactie globala a autoritatilor in fata noii crize economice au ramas doar cu asteptari. Deocamdata, singurele pachete de stimulare vor fi tot cele implementate mai mult sau mai putin local de unele Banci Centrale.
In prezent, strict cantitativ, cel mai mare pachet de stimulare este implementat de Banca Centrala Europeana. In acest moment, BCE „tipareste” electronic aproximativ 1000 miliarde de euro anual – cu toate acestea banii nu au avut pana acum un impact semnificativ asupra economiei Europene care este influentata negativ de scaderea economica a Chinei.
Banca Centrala Europeana a promis noi masuri de stimulare monetara
La ultima sedinta de politica monetara, Mario Draghi a promis ca va creste pachetul de stimulare in incercarea de a contracara efectele noii crize economice. Foarte multi investitori din pietele financiare estimeaza ca raspunsul autoritatilor nu va intarzia dar, pana acum nu s-a anuntat nimic la o scara globala. Din acest motiv, BCE trebuie sa suplineasca intrucatva si lipsa de activitate a altor autoritati, asa ca asteptarile sunt mari. In cazul de fata, asteptari mari inseamna noi miliarde de euro si eventual dobanzi negative semnificativ mai mari. Orice altceva risca sa transmita investitorilor un semnal negativ si ar putea duce la noi scaderi puternice in pietele financiare.
Radu Ciofu, Analist Financiar Senior Admiral Markets Sucursala Romania, Str. Buzesti 74, Et.9 Bucuresti, Romania Mobil:(+40) 758 046 789 Fix:(+40) 21 315 15 13 E-mail: radu.ciofu@admiralmarkets.com Web: http://www.admiralmarkets.ro Sursa foto http://www.admiralmarkets.ro/ Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte domnului Analist Financiar Senior Admiral Markets, Radu Ciofu.