Aparatul dentar te poate ajuta să obții un zâmbet perfect deoarece corectează diversele probleme de natură estetică de la nivelul danturii. Acesta poate îndrepta dinții strâmbi, înghesuiți sau suprapuși și micșora spațiile între dinți, creând un aspect uniform și mai plăcut estetic. În plus, aparatul dentar corectează problemele ocluziei dentare (mușcăturii), ceea ce îmbunătățește atât aspectul estetic, cât și funcționalitatea intregii cavitati bucale, cu impcat pozitiv asupra sistemului digestiv.. Află mai multe despre aparatele l dentare fixe în articolul de mai jos.
Când este recomandat să porți aparat dentar
Aparatul dentar este recomandat atunci când există probleme cu aliniamentul sau cu ocluzia dinților. Acesta poate fi purtat de către pacienții de toate vârstele, de la copii la adulți. Pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos, este recomandat să porți aparat dentar în următoarele cazuri:
- Dacă observi că ai dinții înghesuiți, suprapuși, înclinați, sau poziționați prea mult în exterior sau in interior;
- Dacă ai spații mari între dinți (diastema/strungăreața);
- Dacă mușcătura nu este corectă,
- Dacă dinții nu au erupt complet și sunt blocați în os.
Tipuri de aparat dentar
Există două tipuri principale de aparat dentar – cele fixe și cele mobile. În cazul în care ești în căutarea unui cabinet stomatologic Piata Victoriei și dorești să afli mai multe despre ce tip de aparat dentar ți se potrivește, fă-ți o programare.
Aparatele dentare fixe folosesc bracketi lipiți pe suprafața dinților și un arc metalic pentru a aplica presiune și a-i îndrepta în poziția prin tratamentul ortodontic. Aparate dentare fixe pot fi, in functie de materialul din care sunt confectionati bracketii sau de pozitionarea in cavitatae bucala, de mai multe feluri:
- Aparate dentare metalice – cele mai frecvente și accesibile tipuri. Bracketii sunt confecționați din aliaj de oțel inoxidabil și sunt cimentați pe suprafața dinților;
- Aparate dentare ceramice – bracketii sunt confecționați din ceramică, fiind mai puțin vizibili decât cei metalici. Acestea sunt o opțiune populară pentru pacienții care doresc un aspect mai plăcut;
- Aparate dentare din safir – bracketii sunt realizați din cristale de safir transparente, oferind o estetică superioară și fiind mai puțin vizibili decât cei din ceramică;
- Aparate dentare linguale – sunt plasate pe partea din spate a dinților și nu se disting în timpul vorbitului sau al zâmbetului. Totuși, pot fi mai dificil de întreținut și mai puțin confortabile decât celelalte tipuri de aparate dentare fixe.
Prin intermediul unui arc metalic, care este fixat în bracketi, aparatele dentare metalice aplică presiune controlată pentru a aduce dinții în poziția corectă.
Aparatele dentare mobile sunt o alternativă mai confortabilă decât cele fixe și pot fi îndepărtate cu ușurință de către pacient. Acestea se deosebesc de cele tradiționale prin prisma absenței elementelor metalice vizibile. Aparatele dentare cu gutiere (Invisalign sau Spark) sunt cele mai populare tipuri. Gutierele sunt realizate dintr-un material plastic transparent și sunt personalizate pentru fiecare pacient, în funcție de nevoile sale specifice. In baza amprentei digitale a cavității bucale a pacientului, se construiesc gutiere pentru fiecare arcada în parte.
Fiecare tip de aparat dentar prezintă propriile sale avantaje și dezavantaje, iar alegerea între ele depinde de nevoile și preferințele individuale ale pacientului, precum și de recomandările medicului ortodont.
Sursa foto: Freepik