
Activitatea unei agentii SEO (search engine optimization) se schimba permanent, avand in vedere ca motoarele de cautare continua sa isi actualizeze algoritmii, astfel incat sa ofere consumatorilor o experienta cat mai placuta. De aceea, este important sa colaborezi cu o agentie SEO care sa fie intotdeauna la curent cu noutatile din domeniu si ultimele cerinte ale lui Google. In cele din urma, investitia ta trebuie sa se traduca prin pozitii din ce in ce mai bune pe cuvintele cheie targetate, trafic organic din ce in ce mai mare si, bineinteles, creșterea vanzarilor.
Inainte sa incepi colaborarea cu o agentie SEO, este important sa cunosti anumite aspecte elementare. Acestea sunt cele mai importante 5 raspunsuri pe care trebuie sa le afli!
Intreaba agentia SEO respectiva cum isi propune sa iti aduca rezultatele mult dorite
In SEO, exista trei aspecte esentiale care constituie o strategie completa:
- SEO tehnic – se bazeaza pe optimizarea SEO a codului HTML, structura URL-urilor, viteza de incarcare site-ului, si alti indicatori care ar putea sa influenteze traficul organic. La o analiza atenta, o agentie SEO profesionista va sti care sunt principalele probleme cu care site-ul tau se confrunta (in cazul in care acestea exista).
- Experienta utilizatorului – reprezinta optimizarea On page a site-ului tau. In momentul in care o agentie SEO iti analizeaza pagina de internet, trebuie sa ia in considerare aspectele cu care utilizatorul va intra in contact direct. Printre acestea, se numara continutul paginilor, meta tagurile, optimizarea pe cuvintele cheie relevante business-ului tau si sitemap-ul.
- Optimizarea Off page – se refera la activitatea pe care o agentie SEO o desfasoara pentru a obtine linkuri, a construi brand awareness si a imbunatati popularitatea site-ului si a continutului sau. In acest sens, strategia SEO trebuie sa fie indreptata spre oportunitati de imbunatatire a indicatorilor domain si page autority, prin intermediul backlinkurilor.
- Optimizarea SEO necesita o strategie holistica si o activitate experimentala, croita dupa nevoile si specificul businessului tau. Asigura-te ca vei colabora cu o agentie SEO care iti poate oferi toate cele trei servicii si care are o strategie clara de desfasurare a acestora.
Cum isi va adapta agentia SEO strategia in functie de brandul/ business-ul/ industria/ nisa ta?
SEO nu este o solutie care arata la fel pentru fiecare site in parte. De aceea, agentia SEO cu care te decizi sa colaborezi trebuie sa iti inteleaga business-ul si sa isi adapteze strategia in functie de acesta. Experienta pe segmentul pe care tu iti desfasori activitatea poate fi un plus, dar nu este o necesitate. O agentie SEO profesionista va sti intotdeauna cum sa se adapteze situatiei.
Cat timp va dura pana vei observa rezultate?
O activitate SEO eficienta necesita timp. In general, ar trebui sa te astepti sa vezi rezultatele la sase luni de la inceperea colaborarii cu o agentie SEO. Posibilitatea de a vedea rezultate mult mai devreme depinde de stadiul in care se afla site-ul tau. De exemplu, daca site-ul este foarte bine structurat si nu prezinta probleme tehnice, va trebui sa astepti putin mai mult pana sa te bucuri de rezultate cuantificabile.
Daca o agentie SEO iti promite rezultate rapid, intreaba de ce. Foarte multi folosesc metode invechite, care iti supun site-ul unui risc foarte mare – acela de a fi penalizat de catre Google. Daca raspunsul nu ti se pare convingator, cauta o alta agentie SEO cu care sa colaborezi.
Cum vor stabili cuvintele cheie importante pentru business-ul tau?
In trecut, SEO se rezuma la a folosi cat mai multe cuvinte cheie, indiferent daca acestea erau sau nu relevante pentru business-ul respectiv. In zilele noastre, este nevoie de putin mai mult efort ca sa identifici cuvintele cheie relevante si sa desfasori o activitate SEO eficienta. In fapt, este un exercitiu de intelegere a intentiilor utilizatorului, respectiv ale consumatorului. O agentie de SEO trebuie sa inteleaga ce isi doreste utilizatorul sa gaseasca atunci cand face o cautare pe un anumit cuvant cheie si daca acesta iti reprezinta business-ul. Asigura-te ca agentia SEO cu care vrei sa colaborezi iti vorbeste despre instrumentele si metodele prin care isi doreste sa determine lista de cuvinte cheie relevante. Daca intreaga conversatie se rezuma la densitatea de cuvinte cheie pe care le va folosi, este posibil ca respectiva agentie SEO sa foloseasca inca metode invechite, care nu mai sunt acceptate de Google.
Cum tii evidenta progresului si cum arata un raport?
Roaga agentia SEO sa iti arate un exemplu de raport pe care il trimite clientilor. Pana in acest moment, deja ai aflat principalele aspecte care te intereseaza. Nu iti mai ramane decat sa intrebi cum anume vor adapta raportul la rezultatele unice pe care le-a adus site-ului tau. Daca o agentie SEO nu iti poate oferi astfel de informatii, nu te increde in serviciile pe care le ofera.
De asemenea, frecventa cu care agentia SEO iti va furniza rapoartele depinde de marimea proiectului tau. Majoritatea brandurilor isi doresc informatii lunare. Cu toate acestea, companiile foarte mari sau proiectele pe termen scurt au tendinta sa-si doreasca rapoarte mult mai dese. Insa, este bine sa tii cont ca progresul de la saptamana la saptamana nu poate sa fie extraordinar.